Acest site este cofinanĊ£at din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

UMFIasi
Login / Creaza cont
UMFIasi UMFIasi

Prima pagina

CEPS

Despre proiect

Noutati

Media

Rezultate proiect

Forum

Contact

Primul curs de etică şi non-discriminare la UMF Gr. T. Popa Iaşi

Noutati

Primul curs de etică şi non-discriminare la UMF Gr. T. Popa Iaşi

 

Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti s-a lansat pe 1 Martie 2012, la Iaşi, începând cu ora 17.30, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa". Sub titulatura "Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate", cursul se încadrează în curricula educaţională pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină Generală.

„Cursul a fost introdus în curricula universitară după o prealabilă cercetare privind atât percepţia studenţilor de la Medicină despre fenomenul discriminării cât şi oportunitatea introducerii acestui curs în programul lor educaţional.", susţine Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa" Iaşi.

Rezultatele cercetării, realizată de către Cătălin Cazacu şi Laszlo Foszto, în cadrul Centrului de Etică şi Politici de Sănătate Iaşi, au recomandat elaborarea unui astfel de suport educaţional pentru viitorii medici.

Lectorii care vor susţine acest curs sunt: Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, Rectorul UMF "Gr. T. Popa" Iaşi, Conf. dr. Cristina Gavrilovici, Şef Lucrări dr. Mihaela Vicol şi invitaţii din afara universităţii - av. Dezideriu Gergely şi prof. Ion Sandu.

Prelegerea din ziua lansării cursului (1 Martie 2012), intitulată "Dreptul la sǎnǎtate şi principiul nediscriminǎrii a fost susţinutǎ de Avocat Dezideriu Gergely, Director Executiv la European Roma Rights Center, Budapesta. Dl Gergely a fost membru în Colegiul Director cu rang de Secretar de Stat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminǎrii (2005-2010) şi a reprezentat România în Grupul de Experţi Guvernamentali în domeniul Nediscriminǎrii din cadrul Comisiei Europene fiind Preşedinte al Comitetului de Experţi privind Romii şi Travellers (2008-2010) din cadrul Consiliului Europei.

Acest curs este realizat în premieră pentru o curricula educaţională destinată universităţilor de medicină din Romania şi a fost iniţiat în cadrul proiectului « Educaţie pentru Nediscriminare în Universităţile de Medicină şi Farmacie din România » dezvoltat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa", cu Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România şi cu European Roma Rights Centre şi finanţat de către Open Society Foundations, Roma Health Project.